TTB Samandağ’dan uyardı: Uyuz ve bit vakaları arttı
HATAY – Türk Tabipler Birliği Samandağ Sarsıntı Komisyonundan Doktor Selçuk Çelik, Hatay’ın Samandağ ilçesinde uyuz ve bit vakalarının arttığını söyledi. Çelik, “Yetkililerin önlem alması ve inisiyatif alması gerekiyor” dedi.
‘YALNIZCA HASTANE ACİL DURUMUNDA’
Koruyucu sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı Samandağ’da Türk Tabipleri Birliği üyeleri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, gönüllü sağlık çalışanları ve yurt dışından gelen sağlık çalışanları çalışmalarını sürdürüyor.
Türk Tabipler Birliği Samandağ Deprem Koordinatörlüğü’nden doktor Selçuk Çelik, ilçe genelinde çok önemli tuvalet ihtiyacı olduğunu söyledi. Çelik, “İlçe merkezinde bile insanların tuvalet ihtiyacını açık havada giderdiği manzaralara rastlıyoruz. Bu da diğer bulaşıcı hastalıkların yayılması için çok uygun bir ortam oluşturuyor. Samandağ’da koruyucu sağlık hizmetleri çöktü. Aşı yapılıyor. Sadece iki aile sağlığı merkezinde ve çok yetersiz. Burada aşılama çok yetersiz. “Bakanlığın gönderdiği sağlık çalışanlarının üzerinden 5 gün geçmesine rağmen ne aşı, ne aşı dolabı, ne bilgisayar ne de internet erişimi takibi için. bu aşılar yapılmıştır. İlçedeki tek hastane Samandağ İlçe Devlet Hastanesi’dir. Burada sadece acil servisler açık” dedi.
‘BU HASTALIKLARI ORTADAN KALDIRAMIYORUZ’
“Şu anda Samandağ’da gönüllü sağlık çalışanları tarafından kurulan revirlerde önemli sayıda uyuz ve bit uygulaması var” diyen Çelik, şöyle devam etti: “Bu hastalıkları sadece ilaçla tedavi etmek ve ortadan kaldırmak mümkün değil, çünkü bunlar salgın hastalıklar. “Tedarik edilmeden önce yapılması gerekenler var. Bütün kıyafetlerinin kaynar suda yıkanması, battaniyelerin yıkanıp değiştirilmesi gerekiyor ama burada insanlar duş almak için suya ulaşmakta zorlandıkları için hastalıkların önüne geçemiyoruz. Sadece uyuz ve bitler için değil, göz enfeksiyonları için de önemli uygulamalardan bahsediyoruz. Samandağ” “Şehir merkezinde yürüyüş yaparsanız hava kirliliği ve toz bulutları görürsünüz. Samandağ ilçe merkezinde enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Yıkılan binaların birçoğu eski ve bu binaların üretim aşamasında asbest gibi tehlikeli kimyasallar kullanılmış.”
ASBEST UYARISI
Asbest konusunda da uyarılarda bulunan Çelik, “Asbestin etkisini yarın değil, bir yıl sonra değil, gelecekte göreceğiz. Bu alanlarda halka koruyucu maske dağıtılmıyor. bu işlerin yapıldığı yerler.Bunların dışında ağızda uçuk vakaları çok oluyor.Bunun bir etkeni gerginlik, diğer etken ise ağız hijyeninin sağlanamaması.Suya ulaşmada eksiklikler var,malzemeler gibi diş fırçası ve diş macunu burada ilçe merkezinde çocuk antibiyotiklerinde büyük eksiklik var uyuz ve bit ilaçları da yeterli değil ama burada asıl olan insanların yaşam şartlarını iyileştirmek herkes saf ve temiz ürünlere ulaşabilmeli su,klorlu ve kontrollü içme suyu maalesef bu şu anki durumdan kaynaklanıyor n için imkansız ama çok kısa sürede yapılabilecek bir şey burada sağlık hizmetleri sağlanacak durumda değil gönüllü sağlık çalışanlarının emeği ile çözüldü. Burada sağlık hizmetlerinin kurumsallaşması yeniden tesis edilmelidir. Bu bizim en büyük isteğimiz. Sağlık hizmetlerindeki organizasyon eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. Barınma, su ve hijyen eksikliklerinin giderilmesi ve insanların acil yaşam ihtiyaçlarının karşılanması için yetkililerin inisiyatif ve sorumluluk alması gerekiyor. Bunun için Türkiye’den gelenlerin deprem bölgesindeki bu uygunsuz koşulları ses çıkararak görünür hale getirmesi gerekiyor. Bizim için en önemli öncelik bu” dedi.