Robotlar artık hissedebiliyor! Bilim dünyasını heyecanlandıran E-Deri teknolojisi nedir?
Independent Türkçe’nin haberine göre bilim insanları, esnek robotlar üzerinde kişisel farkındalık yaratabilecek elektronik bir cilt üzerinde çalışıyor. Yapılan çalışmalara göre geliştirilen elektronik cilt, robotların hareketlerini olumlu yönde etkileyecek. Edinburgh Üniversitesi’ndeki ekip, üretilen esnek robotlar için üretilen elektronik derilerin, insanların hareketliliği üzerinde de etkisi olacak. Ayrıca geliştirilen teknolojinin sağlık ve genel cerrahi alanlarında da fayda sağlayabileceğinden bahsedildi.
PROTEZ KULLANICILARINA UMUT
Robotlarda kullanılacak deriler farklılık gösterecektir. Örneğin yumuşak robotlarda kullanılan esnek ve gerilebilir deriler, hayvanlarda ve insanlarda olduğu kadar öz-fiziksel farkındalık getirecektir. Yumuşak robotların yapıları çoğunlukla esnek malzemelerden yapılır. E-deri adı verilen teknoloji protezlerde de kullanılabiliyor..Bu sayede hissi artıracak olan e-deri, protez kullanan kişilere umut olacaktır.
E-deri üzerine çalışmalarını sürdüren Edinburgh Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Yunjie Yang, çalışmaları hakkında şunları söyledi:
Araştırmada araştırmacılar, yumuşak-esnek robotların, üretilen e-deri olmadan kendi formlarının ve hareketlerinin çevre ile nasıl etkileşime girdiğini fark etmelerini zor buluyor. Ancak e-deri ile entegre olan esnek robotların çevrelerindeki nesnelerle etkileşime girerek kendi hareketlerini algılayabildiğinden bahsediliyor.
ROBOT KOLU ÜZERİNDE TEST ETTİLER
Edinburgh Üniversitesi ekipleri, yumuşak bir robotun koluna giyilen e-deri ile yaptıkları çalışmada, teknolojik cihazın robot üzerinde eğilme, burulma, esneme gibi hareketleri kolaylıkla algılayabildiğine tanık oldu.
Çalışmaya liderlik eden diğer grup liderlerinden Dr. Francesco Giorgio-Serchi, robot teknolojisindeki heyecan verici gelişme için şu sözleri kullandı:
Robot teknolojileri üzerine yapılan çalışmalardan biri de robotlara dokunma hissi kazandırarak insan ve robot arasındaki algısal farklılıkları en aza indirmekti. Bilim adamları, robotlarda cilt yoluyla dokunma hissini tespit etmek için 3D baskı cihazlarını kullandılar. Bu çalışmalardan biri de dokunma duyusuna sahip robotik bir parmak ucuydu.