Yaşam

Isı bile onu etkilemedi! Sıcak havaya rağmen Diyarbakır ciğeri tercih ediliyor

Bu resmi görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin

Yurt genelinde yer aldığı Diyarbakır’da sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Sıcak havaya rağmen karaciğere talep azalmıyor. Aksine vatandaşlar ciğer yemek için ocak başına akın ediyor.

51 coğrafi tescilli eserinden biri olan ‘Diyarbakır Ciğeri’ özellikle ocak ayı başında yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.

İşletmeci Uğur Erdin, kentte uzun süredir hizmet verdiğini belirterek, sofrada yenen ciğer ile ocak başında yenen ciğerlerin tadının ortadaki dağlar kadar farklı olduğunu söyledi.

“Gelenek yazın da devam ediyor”

Ciğerin sıcak yenmesi gerektiğini vurgulayan Erdin, şunları kaydetti: Diyarbakır’da hava sıcaklıkları 40 ile 45 derece arasında değişiyor. Ayrıca tescilli ciğerimizi ocak başında yaptığımız için sıcaklığı da çarpıyor. Diyarbakır’da müşterilerimizin ocak başında ciğer yemesi bizim yöntemimizdir. Bu gelenek yazın bile devam ediyor.

Bir yandan ortamın sıcaklığı müşteriyi etkilerken, diğer yandan fırındaki yangın onu etkiler. Müşteri sofra başında aldığı ciğer lezzetini alamıyor. Ciğer tek seferde sofraya bırakılırsa biraz soğur. Ancak ciğer ocak sıcağında şişlerden çıkarıldığında daha lezzetli oluyor. Bazı insanlar terler ama karaciğerin tadını alırlar.”söz konusu.

Urfa ve Diyarbakır ciğer farkı

Diyarbakır ciğeri tescilli olduğunu ve Urfalıların ‘ciğer bizim’ dememesi gerektiğini belirten Erdin, şöyle konuştu: “Tarihi On Gözlü Köprümüzde ciğer yarışması vardı. Yarışın galibi Diyarbakır ciğeri oldu. Dolayısıyla tescil de Diyarbakır’a aittir. O yüzden Urfa ‘ciğer bizim’ demesin.

Diyarbakır ciğerinin özelliği iri ve dört şiş olmasıdır. Öte yandan Urfa ciğerlerinin tikleri küçük ve 7 şiştir. Aynı zamanda Diyarbakır ciğeri baharatı da bir başkadır. Kısacası Diyarbakır ciğeri tescilli olduğu için ülkemiz tercih ediliyor.”dedi.

Finlandiya’dan turistik gezi amacıyla Diyarbakır’a gelen Nurettin Adan, ocak başında yenen ciğerin daha lezzetli olduğuna değindi.

“Bugün Diyarbakır ciğeri yeme şansım oldu”

Diyarbakır ciğerinin çevredekiler tarafından defalarca tavsiye edildiğini belirten Adan, şöyle konuştu: “14 yıldır Finlandiya’da yaşıyorum. Finlandiya’da bir restoran işletmecisiyim. Ailemle Mardin’de tanıştığımda hep Diyarbakır ciğeri yemem için ısrar ettiler. Bugün Diyarbakır’da annemle ciğer yeme fırsatım oldu.

Nitekim dedikleri kadar ciğer vardı. Çok lezzetli bulduk. Diyarbakır’da sıcaklıklar oldukça yüksek. Şöminenin yanında oturup yemek yerken ekstra sıcak oluyor. Ancak ciğerleri ocak başında yemek daha keyifliydi. güzel his” belirtti.

habersirvan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu